Достапни линкови

НАТО отвора командни центри во Источна Европа


Министрите за одбрана на НАТО на денешниот состанок во Брисел треба да донесат одлука за проширување на присуството на Алијансата во Источна Европа. Станува збор за формирање мрежа на мали командни центри кои би можело да ја зајакнат безбедноста во регионот во случај на некаква закана од Русија. На состанокот ќе се решава и за новите сили за брза реакција. Американскиот амбасадор во Алијансата Даглас Лут изјави дека знамето на НАТО ќе се вее во шест командни центри во Полска, Романија, Бугарија и трите балтички земји, каде што Алијансата досега имала мало присуство. „Ова ќе бидат првите седум знамиња на НАТО во источна Европа“, изјави тој во Брисел.

XS
SM
MD
LG