Достапни линкови

Последните копии на Магна Карта на едно место


Британската библиотека во Лондон

Последните четири копии на Магна Карта се донесени во Лондон за прославата по повод 800 годишнината од еден од најважните документи во историјата. Тие ќе бидат изложени во Британската библиотека во Лондон, каде што ќе можат да ги видат 1215 луѓе кои биле избрани со жрепка. Магна Карта која беше потпишана во 1215 година смета за камен темелник на слободата, демократијата и владеењето на правото и беше основа за законските системи во светот, вклучувајќи ја Универзалната декларација за човекови права, како и американскиот Устав.

XS
SM
MD
LG