Достапни линкови

Русија ќе го запре гасот за БиХ ако земјата извезе оружје во Украина


Русија на надлежните институции во БиХ им испратила писмо во кое предупредува дека доколку не се откаже од извозот на оружје во Украина, Босна и Херцеговина ќе остане без снабдување со гас, односно доколку БХ гас, кој инаку на руски Газпром му должи 102 милиони конвертибилни марки, тој долг не го исплати веднаш и одеднаш.

Како што јавува Федералната телевизија, Русија уште се заканила дека освен тоа, ќе ја зголеми и цената на гас за Босна и Херцеговина.

Овие предупредувања, ги примил амбасадорот на БиХ во Русија Иван Барбиќ, кој писмото од Руската федерација пред два дена го проследил до Министерството за надворешни работи. Во писмото, меѓу другото, се бара властите во БиХ да се откажат од намерата да извезуваат оружје во Украина.

XS
SM
MD
LG