Достапни линкови

Фридом хаус: Македонија, делумно слободна земја


Во годишниот извештај на Фридом хаус, објавен денеска Македонија е во групата делумно слободни земји. Македонија бележи пад во оценката за политичките слободи во однос на претходниот извештај на оваа водечка организација за следење на демократијата во светот. Што се однесува до граѓанските слободи Македонија ја задржа истата оценка односно тројка. Во групата делумно слободни земји се меѓу другите и Босна и Херцеговина, Косово, Украина, Молдавија. Од регионот во групата слободни земји се Србија, Хрватска и Црна Гора.

XS
SM
MD
LG