Достапни линкови

Сонда на НАСА излезе од хибернација за да почне мисија на Плутон


По девет години и поминати речиси пет милијарди километри, американската роботскасонда излезе од хибернација за да ја почне мисијата за проучување на ледената мала планета Плутон во Кајперовиот појас. Со помош на програмираниот тајмер сондата на НАСА излезе од хибернација во 21 во часот во саботата, а потврдата за успешното будење на Земјата стигна во 3,30 минути по полноќ.
Набљудувањето на Плутон кој има дијаметар од само 2000 километри, неговите сателити и другите тела ќе почне во јануари. Во 2006 година на Плутон му беше одземен називот деветта планета во соларниот систем и беше именувам како џуџеста планета.

XS
SM
MD
LG