Достапни линкови

Барање за одложување на плаќањето придонеси за хонораците


Илустрација.

Потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за заштита на работничките права бараат да се одложи плаќањето на придонеси од задолжително социјално осигурување за хонорарците, бидејќи сметаат дека тоа дополнително ќе ги намали правата на работниците. Во денешното соопштение тие наведуваат дека не се против тоа да се плаќаат придонеси за хонорарците, туку оти не се убедени дека законските измени што ќе стапат на сила од 1 јануари 2015 година ќе го решат проблемот со правата од пензиско и здравствено осигурување. Тие бараат и Инспекторатот за труд преку засилени контроли да ги отстрани случаите на прикриен работен однос.

XS
SM
MD
LG