Достапни линкови

Швајцарија: Намалување на имиграцијата за заштита на животната средина


Германско - швајцарска граница

Гласачите на Швајцарија треба да излезат на референдум да одлучат за мерките чија цел е строго ограничување на имиграцијата. По втор пат оваа година, земјата која не е членка не Европската унија одржува референдум за имиграцијата. Во февруари, гласачите го поддржаа воведувањето на квоти за доселување и ефикасно непродолжување на слободното движење и за граѓаните на земјите членки на ЕУ. Новиот предлог оди понатаму, намалување на годишната имиграција за три четвртини од сегашното ниво, со цел заштита на животната средина во Швајцарија. Противниците велат дека тоа ќе биде лошо за економијата, бидејќи 25 проценти од швајцарската работна сила се странци. Швајцарија има над 8 милиони жители.

XS
SM
MD
LG