Достапни линкови

ЕУ нема никаква полза од „Јужниот поток“


Macedonia - South stream, official from Gazprom - 2012

Потпретседателот на Европската комисија задолжен за енергетика Марош Шефчович изјави дека Европската унија не гледа каква дополнителна полза за Европа има во планираниот гасовод „Јужен поток“. Во интервју за словачкиот весник „Правда“, Шефчович исто така предупреди, дека не е можно да се реализира таков значаен проект, а притоа да не се почитува европската легислатива.

Друг значаен прашалник за „Јужен поток“, според Шефчович, е прашањето колку тој навистина ќе придонесе за девирзификација на изворите на енергија за Унијата.

XS
SM
MD
LG