Достапни линкови

БиХ ја презеде дел од контролата над своето небо


Босна и Херцеговина денеска по 22 години независност првпат ја презеде контролата над поголем дел од воздушниот простор. Поради војната во БиХ (1992-1995) воздушниот простор го контролираа меѓународните мировни сили, а во 2003 година таа улога ја презедоа соседните Србија и Хрватска, додека земјата изгради сопствени капацитети. Србија и Хрватска ќе продолжат да го контролираат воздушниот простор над 10.000 метри, а од крајот на идната година ќе преземе БиХ.

XS
SM
MD
LG