Достапни линкови

Берлин: Балканот треба да има јасна европска перспектива


Архивска фотографија Самит Германија - Западен Балкан во Берлин, август 2014.

Во следните пет години ќе треба да се работи на подигнување на довербата во земјите членки на ЕУ дека евроинтеграцијата на Балканот не значи повеќе проблеми, туку природно интегрирање и поголема сигурност за обединета Европа. Ова е пораката од учесниците на Шестата конференција на министрите за надворешни работи од Југоисточна Европа, во организација на реномираниот германско-американски Институт „Аспен,“ во Берлин, на која учествуваше и шефот на македонската дипломатија Никола Попоски.

Учесниците на форумот констатираа дека за граѓаните во балканските земји мора да се понуди реална слика за европската иднина. Најзначаен аспект останува економскиот развој

XS
SM
MD
LG