Достапни линкови

ЕК: Бугарија меѓу државите од ЕУ со најмногу жртви на трговијата со луѓе


Бугарија, Холандија, Полска, Унгарија и Романија се петте држави од ЕУ, во кои се откриваат најмногу жртви на трговијата со луѓе во Унијата за периодот 2010-2012 година, покажува денеска објавениот извештај на Европската комисија.

65 отсто од жртвите произлегуваат од ЕУ, 30 отсто се од држави надвор од Унијата, а околу шест отсто се луѓе без државајнство.

Трговците со луѓе најчесто се Бугари, Романци, Белгијци, Германци, Шпанци, Нигеријци, Турци, Албанци, Бразилци и Мароканци.

За набљудуваните две години биле откриени 1000 деца, жртви на трговијата со луѓе и планирани за сексуална експлоатација

XS
SM
MD
LG