Достапни линкови

Несигурни плати и непочитување на работнички права


Претседателот на ССМ Живко Митревски.

Во Македонија најлоши услови за работа има во секторите каде се бара нискоквалификувана работна сила, а сознанијата на синдикатот укажуваат дека најчесто работниците се жалат на несоодветни услови за работа, несигурна плата и занемарување на основните работнички права загарантирани согласно законот и колективните договори, нотира од ССМ на трибина на Светскиот ден на пристојната работа..

Според нив, потребно е да продолжат напорите на синдикатите и на сите инволвирани страни за пристојна работа со што ќе се обезбеди поголема продуктивност кај работниците и ќе се намали гладот и сиромаштијата,

Од Сојузот на синдикати на Македонија сметаат дека социјалниот дијалог и колективното договарање се клучни за да се постигнат начелата за пристојна работа.

Годинава, Светскиот ден на пристојната работа се одбележува под мотото „Стоп на непостојаната, стоп на несигурната работа“.

XS
SM
MD
LG