Достапни линкови

Наградата Политковскаја за ирачката пратеничка Виан Дахил


Пратеничката Виан Дахил.

Единствениот припадник на етничката група Јазиди во ирачкиот парламнет, пратеничката Виан Дахил ја доби интернационалната награда Политковскаја. Наградата е за нејзините напори да ги заштити членовите на малцинството од милитантната група Исламска држава.

Нaградата е во чест на жените за нивната работа да им се помогне нa оние кои се зафатени во конфликти. Пратеничката ја скрши ногата во хеликоптерска несреќа во август додека доставување помош во северен Ирак. Таа вети дека ќе продолжи со својата кампања.

Наградата е именувана по руската новинарка Ана Политковскаја, која беше убиена во Чеченија на 7 октомври 2006 година.

XS
SM
MD
LG