Достапни линкови

Oсло се откажа од организација на ЗОИ 2022


Главниот град на Норвешка, Осло е четвртиот кандидат за домаќин на зимските Олимпски Игри во 2022 година, што се откажа од организацијата oд финансиски причини.

Пред него, се откажаа прво украинскиот град Лавов, па Краков во Полска и Стокхолм, а не се успеа ниту со идејата организацијата да им се довери на Германија и Швајцарија, затоа што во овие две земји нема интерес во јавноста за зафаќањето со еден ваков потфат, каков што е зимската Олимпијада.

Како кандидати останаа само уште Алма Ата, во Казахстан и кинескиот главен град Пекинг.

XS
SM
MD
LG