Достапни линкови

ЕУ, Украина и Русија постигнаа решение за испораката на гас


ЕУ, Украина и Русија постигнаа времено решение за испораката на природен гас кое може да спречи недостиг на енергија и во Украина и во земјите од ЕУ оваа зима. Еврокомесарот за енергија Гинтер Отингер, по денешната трилатералната средба во Берлин, рече дека Украина мора да ѝ плати две милијарди долари на Русија до крајот на октомври и уште 1,1 милијарди долари до крајот на годинава за заостанатиот долг. Ако Москва ги добие тие две милијарди долари до крајот на октомври и ако Украина однапред плати за новите набавки на гас по 385 долари за 1000 метри кубни гас, Русија ќе му испорача на Киев пет милијарди метри кубни гас.

XS
SM
MD
LG