Достапни линкови

Ставрески - буџетот 2015 за поддршка на стопанството и на стандардот


Министерот за финансии Зоран Ставрески на пуштањето во употреба на новата зграда на Министерството за финансии.

Буџетот за 2015 е подготвен да може и следната година да се продолжи со политики за поддршка на стопанството и на стандардот на граѓаните, рече вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Денеска Комисијата за финансирање и буџет на Собранието ја почна расправата по предложениот буџет за наредната година.

„Стопанството ќе се поддржува преку проектираниот висок износ на капитални инвестиции, а поддршката на граѓаните се гледа преку предвидените зголемувања на платите, пензиите и социјалните надоместоци“, рече Ставрески.

Приходите се проектирани на 163,280 милијарда, расходите на 181,777 милијарди денари, и буџетски дефицит од 3,5 проценти од БДП.

За капитални инвестиции во предложениот буџет се предвдени 21,209 милијарда денари со кои ќе се поддржат крупни инфраструктурни проекти.

XS
SM
MD
LG