Достапни линкови

Шкотска останува во Обединетото Кралство


Според официјалните резултати од пребројаните гласови во скоро сите 32 округа, противниците на независноста освоиле 55,48 насто, а оне што биле за незвисност 44,58 проценти од гласовите. Тоа е за над милион и деветстотини гласови за страната која е за останување на Шкотска во Обединетото кралство. Првичните резултати од референдумот веднаш предизвикаа раст на британската фунта на азиските пазари а валутата се засили и во однос на еврото. Сличен исход од гласањето предвидоа и анкетите на јавното мислење веднаш пред почетокот на референдумот.

XS
SM
MD
LG