Достапни линкови

Парламентарни избори во Шведска


Во Шведска денеска се одржуваат парламентарни избори на кои според испитувањата на јавното мислење левицата ќе се врати на власт после осумгодишното владеење на десницата. Таквиот изборен резултат всушност ќе преставува и враќањето на вообичаеноста во шведската политика бидејќи социјалдемократите што ја направија Шведска позната по благостојбата не биле толку време во опозиција откако ја земаа власта во 1920 година. Премиерот Фредерик Реинфелд која ја презема функцијата во 2006 година е конзервативен лидер кој најдолго се задржал на власт во шведската историја.

XS
SM
MD
LG