Достапни линкови

Јункер го објавува составот на новата Европска комисија


Жан Клод Јункер

Новиот претседател на Европската комисија Жан Клод Јункер денеска во Брисел ќе ги објави имињата на новите комесари и нивните ресори. Меѓу нив, како што јавуваат новинските агенции, ќе има и комесар за „европско соседство“ во чија надлежност ќе бидат односите со државите што ја опкружуваат Европската унија, вклучувајќи ја и политиката за прием на нови земји во Унијата. Како објаснување зошто не е потребен посебен ресор за проширување се наведува дека овој процес сега пред се бил техничко, а не политичко прашање. Новиот претседател Јункер неколку пати повтори дека во петгодишниот мандат на неговата Косија ќе нема прием на нови членки во Унијата.

XS
SM
MD
LG