Достапни линкови

Радиоактивен цезиум исчезнал во Казахстан


Казахстанските власти соопштија дека била во тек потрага по канистер со радиоактивен цезиум 137 што исчезнал во западниот дел на земјата. Се прецизира дека канистерот исчезнал уште на 27 август додека бил транспортиран со автомобил. Властите ги предупредија локалните жители да не го отвораат канистерот, бидејќи станува збор за смртоносен материјал. Цезиумот 137 е радиоактивен изотоп што се користи во нуклеарната индустрија и медицината.

XS
SM
MD
LG