Достапни линкови

НАТО планира зајакнување на силите во источна Украина


Генералниот секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен.

Генералниот секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен изјави денеска дека ќе биде побарано од лидерите на организацијата во оваа недела содавање на високо подготвена сила во источна Украина со цел да им се помогне на земјите членки самостојно да се бранат против заканите.

Според него, неколку илјади војници на НАТО ќе се ротираат во земјите членки на Алијансата. Расмусен нагласи дека НАТО нема да го прекрши договорот со Русија од 1997 со кој се ограничува присуството во источна Украина.

XS
SM
MD
LG