Достапни линкови

Молдавија-Нов гасовод за енергетска независност на земјата


Премиерот на Молдавија, Лурие Леанка.

Премиерот на Молдавија, Лурие Леанка ја одбележа годишнината од независноста на земјата со отварање на нов гасовод. Тој порача дека отварањето на гасоводот кој ги поврзува Молдавија и Романија е историски момент и важен чекор во енегетската независност на земјата.

Според него, гасоводот значи дека никој нема да може да и создава проблеми на Молдавија или да и се заканува со намалување на испораката на гас. Молдавија во моментов зависи од рускиот гас.

XS
SM
MD
LG