Достапни линкови

Рускиот конвој може да мине на украинска територија


Првите руски камиони со помош натоварени со вода, генератори и вреќи за спиење почнале да се движат преку украинската царина. Овие резерви се наменети за цивили во опколениот од бунтовниците град Луганск, но и во другите региони. Конвојот брои 270 камиони, а сите беа држани на границата со денови поради страв од украинската страна дека залихите се наменети за про-руските бунтовници. Меѓународниот комитет на Црвениот крст е задолжен да го придружува конвој за помош и побара безбедносни гаранции за своите вработени пред конвојот да тргне. Лорен Цорбаз од Меѓународниот Црвен крст изјави дека постои итна потреба за основните елементи како што се храна и медицински материјали во Луганск и во други области погодени од конфликтот.

XS
SM
MD
LG