Достапни линкови

Хадаир ал Абади ќе ја формира нова влада на Ирак


Ирачкиот претседател Фуад Масум

Ирачкиот претседател Фуад Масум побарал шиитскиот политичар Хаидар ал Абади да ја формира новата влада. Според извештаите, одлуката на претседателот доаѓа откако шиитскиот парламентарен болк го номинирал Абади за премиер на земјата наместо Нури ал Малики. Досегашниот премиер на земјата Малики не сакаше да се повлече од фунцијата и покрај повиците од сунтите, курдите и некои од шиитите.

XS
SM
MD
LG