Достапни линкови

Хрватска бара помош од ЕУ поради поплавите


Хрватска упати барање до Фондот за солидарност на Европската унија за добивање финансиска помош за санирање на штетите од катастрофалните поплави во мај во повеќе општини во земјата, соопшти хрватското Министерство за економија. Во барањето се наведува дека вкупните директни штети од поплавите изнесуваат 297,6 милиони евра, а за Фондот за солидарност на ЕУ прифатлив и оправдан трошок за Хрватска изнесува 108,8 милиони евра. Овој фонд е основан со цел со неговите средства да одговори на природните катастрофи од големи размери и да се изрази солидарност со регионите во Европа погодени од катастрофи. Фондот беше формиран по големите поплави во централна Европа во летото 2002 година. Средствата од Фондот од тогаш се користеле за 56 различни природни катастрофи, вклучувајќи поплави, пожари, земјотреси, бури и суша.

XS
SM
MD
LG