Достапни линкови

ОБСЕ со критика до Азербеџан за граѓанскиот сектор


Изабел Сантос.

Претседател на Комитетот за демократија, човекови права и хуманитарни прашања на Парламентарното собрание на ОБСЕ, Изабел Сантос го осуди растечкото задушување на граѓанското општество во Азербеџан. Според соопшетнието, таа била шокирана од развојот на настаните во последните денови во Азербеџан.

Таа како пример ја посочи забраната на властите активистот за човекови права Расул Јафаров да ја напушти неговата земја и политички мотивираните обвинувања против активистот Лејла Јунус и нејзиниот сопруг. Сантос посочи дека последните напади врз граѓанското општество се косат со аспирациите земјата да стане модерна и демократска.

XS
SM
MD
LG