Достапни линкови

Полска ја одбележува 70 годишнината од востанието во Варшава


Полскиот претседател Бронислав Коморовски.

Полска ја одебележува 70 годишнината од почетокот на варшавското востание, кога илјадници слабо вооружени цивили се кренаа против нацистичките сили во август во 1944 година. Претседателот Бронислав Коморовски положи цвеќиња пред споменикот и беше одржано едноминутно молчење во чест на жртвите. Повеќе од 200 илјади Полјаци загинаа за време на востанието кое траеше 63 дена, додека се обидуваа да ја преземат контрола врз главниот град.

XS
SM
MD
LG