Достапни линкови

Закон против екстремистички повици на интернет во Русија


Рускиот претседател Владимир Путин

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон со кој се забрануваат екстремистички повици на интернет. Според новиот закон, јавните повици за екстремистички активности или повикување омраза преку интернет ќе бидат казнувани со максимум пет години затвор. Законот не наведува каков вид на повици ќе се сметаат за екстремистички.

Некои интернет корисници во Русија соопштија дека се плашат оти нивните ретвитови, објави или лајкови на социјалните мрежи може да се дефинираат како нелегални и екстремистички.

XS
SM
MD
LG