Достапни линкови

Изборите во Украина во голема мерка согласно меѓународните стандарди


Жоа Соарес - шеф на набљудувачката мисија на ОБСЕ
Во извештајот на набљудувачка мисија предводена од ОБСЕ се наведува дека украинските избори во голема мерка со меѓународните стандарди.

Изборите, се наведува, ги одбележа решителноста на власта да бидат одржани вистински избори во голема мера во согласност со меѓународните демократски обврски.

Закани, нарушувања, според ОБСЕ, имало на истокот на земјата контролиран од про руските сепаратисти.

Шефот на мисијата на Советот на Европа Андреа Грос изјави дека исклучителниот квалитет на изборите му дава легитимитет на новиот претседател да започне дијалог со сите граѓани од источните региони.
XS
SM
MD
LG