Достапни линкови

Летонија, Словачка и Малта на избори за Европскиот парламент


Гласачите во Летонија, Словачка и Малта денеска гласаат на третиот ден од четиридневните избори за Европскиот парламент. Гласачи веќе го дадоа својот глас во Велика Британија, Холандија, Чешка и Ирска. Гласањето во останатите 21 земји на Европската унија е закажано за 25 мај. Околу 400 милиони луѓе имаат право на глас во ЕУ. Тие избираат 751 претставници во Европскиот парламент во Брисел и Стразбур 2014-2019. Парламентарни места и се доделуваат на секоја земја-членка на ЕУ врз основа на бројот на населението. Најголем број места да одат во Германија (96), Франција (74), и Обединетото Кралство и Италија (73). Земјите со најмалку население во ЕУ - Кипар, Малта, Естонија и Луксембург добиваат по шест места во европското законодавство.
XS
SM
MD
LG