Достапни линкови

Швајцарија го отфрли предлогот за минимална плата


Generic -- money illustration

Швајцарците денеска на референдум го отфрлија предлогот за воведување минимална плата. Ако беше прифатен овој предлог работодавачите ќе беа обврзани да ги плаќаат работниците минимум 25долари за еден час, или 4500 долари месечно. За поддржувачите воведувањето минимална плата е оправдано поради огромните трошоци за живот во земјата. Но, критичарите коментираа дека тоа ќе ги зголеми трошоците за производство и ќе ја зголеми невработеноста. Швајцарија, еден од најбогатите земји во светот.
XS
SM
MD
LG