Достапни линкови

Лидерот на кримските Татари вели дека раководството на Татарстан е „сервис на Кремљ“


Лидерот на кримските Татари, Мустафа Џемилев вели дека раководството на рускиот регионот Татарстан „дејствува како сервис на Кремљ" за време на конфликтот околу Крим. "Ние не го идентификуваме раководство на Татарстан со татарската нација", рече Џемилев во интервју за РФЕ / РЛ Објавено на 25 април. Тој додаде дека ако раководството на Татарстан не го направи она што Кремљ наредил, "тие не би биле на власт. "Тој ја отфрли понуда од татарстанскиот претседател Рустам Миниканов да им служи како врска помеѓу кримските Татари и руската влада.Џемилев го пофали поранешниот претседател на Татарстан Минитимер Шамиев, велејќи дека тој никогаш не бил загрижен за интересите на Москва, туку, наместо тоа, постојано се обидувал да им понуди "братска помош" на кримските Татари. Џемилев рече дека Шамиевсе заложил директно кај рускиот претседател Владимир Путин за време на периодот пред руската анексија на полуостровот Крим.
XS
SM
MD
LG