Достапни линкови

Акредитирани 9952 домашни и 550 странски набљудувачи за следење на изборите


За следење на вториот круг од претседателските избори и предвремените парламентарни избори закажани за утре, 27 април, се акредитирани 9.952 домашни и 550 странски набљудувачи, како и 283 преведувачи.
Според податоците од веб-страницата на Државната изборна комисија (ДИК) објавени вчера, НВО МОСТ акредитирала 2.413 набљудувачи, Здружението за хуманитарни активности СИНЕРГИЈА 5.090, Здружението на граѓани за демократизација и подигнување на колективната свест „Движење ВЕПРО“ 2.321, ЦИВИЛ-Центар за слобода 113 , Здружението на граѓани-Центар за развој на медиумите - Скопје девет и Македонскиот Центар за култура и развој шест набљудувачи.
Мисијата на ОБСЕ/ОДИХР има акредитирано 226 набљудувачи, ОБСЕ 103 набљудувачи, Парламентарното собрание на Советот на Европа 27, ЕУ - 27, амбасадите на САД - 37 набљудувачи, Шведска 13, Италија 12, Турција - 11 набљудувачи, Франција осум набљудувачи, Бугарија и Холандија по шест, Косово - пет, Словенија - четворица, Полска, Грција, Австрија, Шпанија, Германија, Словачка и Канцеларијата на НАТО по тројца набљудувачи, Хрватска, Кина, Црна Гора, Грузија и Руска Федерација по двајца набљудувачи, Швајцарија, Катар и Србија по еден набљудувач и Данската оганизација СИЛБА и Асоцијацијата за напредок едукација и лобирање НЕЛ - 31 набљудувач.
За следење на утрешните избори акредитирани се триесет странски новинари.
XS
SM
MD
LG