Достапни линкови

Пријавување повреда на избирачкото право


Во канцеларијата на Народниот правобранител в недела, на денот на одржување на предвремените парламентарни и вториот круг од претседателските избори, од 7 до 19 часот ќе функционира бесплатната телефонска линија 0800 -54321, на која граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право.

Народниот правобранител соопшти дека ќе бидат отворени сите седум канцеларии, во Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните избирачки права. Граѓаните ќе може да дојдат и лично во канцелариите на Народниот правобранител.

„Народниот правобранител, правата на граѓаните ќе ги штити со преземање итни мерки за ефективно постапување од страна на надлежните органи во изборниот процес и другите институции, кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права. Избирачкото право е уставно загарантирано како еднакво, општо и непосредно и се остварува на слободни избори со тајно гласање и никој не смее да биде повикан на одговорност заради остварување на ова право, поради што не случајно повредата на слободата на определувањето на избирачите како и други повреди на избирачкото право се казниви дела“, соопштува Канцеларијата на Народниот правобранител.
XS
SM
MD
LG