Достапни линкови

Над 50 % Руси гледаат позитивно на Ленин


Анкета на јавното мислење во Русија покажа дека 51 отсто од испитаниците сметаат дека влијанието на болшевичкиот лидер Владимир Ленин за руската историја е "целосно позитивен" или "претежно позитивен". Анкетата беше објавена на 22 април, на 144.-годишнината од раѓањето на Ленин, од страна на Левада центарот. Позитивната оценка на Ленин е во постојан пораст од 2006 година, кога само 29 отсто од Русите го гледале позитивно. Дваесет и шест отсто од Русите го гледа Ленин како "целосно негативен" или "претежно негативен."
XS
SM
MD
LG