Достапни линкови

Американски научници предупредуваат на астероиди


Група научници во САД велат дека 26 астероиди експлодирале во атмосферата на Земјата во периодот меѓу 2000 и 2013 година.
Групата го објави својот извештај на 22 април користејќи на податоци собрани од страна на договорната организација за сеопфатни нуклеарни тестирања. Тоа тело одржува глобална мрежа од сензори дизајнирани за откривање на тајните тестови за нуклеарно оружје.
Групата, Калифорнија БАРС Б6 12, вклучува голем број на поранешниот американски астронаути.
Според нивните наоди експлозиите предизвикани од страна на астероидите спаѓаат во енергија од една до 600 килотони. Бомбата што го уништи јапонскиот град Хирошима во 1945 година беше околу 15 килотони.
XS
SM
MD
LG