Достапни линкови

Целосното затемнување на месечината беше видливо во Северна и во Јужна Америка


Целосно затемнувањето на Месечината е воочено во делови од Северна и Јужна Америка.
Месечината беше засенета од Земјата рано изутрина на15 април, и тоа траеше повеќе од еден час.
Некаде, месечината се појави како црвено-портокалова, поради сите зајдисонца и изгреви на Земјата, што е познато под името "крвава месечина."
Тоа е првото од четирите затемнувања оваа година и првото од четирите целосни лунарни еклипси што ќе се случат оваа и следната година.
XS
SM
MD
LG