Достапни линкови

Индија призна постоење третполови луѓе


I
Врховниот суд на Индија го призна постоењето на трет пол, наведувајќи дека трансродовите луѓе сега можат на таков начин да се идентификуваат себеси на официјални документи. Претходно, трансродовите Индијци мораа да се идентификуваат како луѓе од машки или од женски пол. Активистите велат дека пресудата ќе им помогне на милиони луѓе кои се соочуваат со дискриминација во многу конзервативното индиско општество. Во Индија има околу два милиона трансродови луѓе.
XS
SM
MD
LG