Достапни линкови

Парламентарни избори во Украина


Унгарскиот премиер Виктор Орбан
Во Унгарија денеска се одржуваат парламентарните избори. Премиерот Виктор Орбан и неговата партија се очекува да победат на гласањето. Орбан дојде на власт во 2010 година со мнозинство од дветретини. Опозицијата го обвинува за поткопување на цивилните слободи и нарушување на слободата на гавор. Но Орбан инсистира дека тоа се потребните реформи со цел да се комплетира работата за искоренување на комунистичкото наследство од земјата и да се намали буџетскиот дефицит под нивото кое го бара ЕУ, односно да биде 3 проценти од БДП.
XS
SM
MD
LG