Достапни линкови

Британиски протест за шпански чамци во Гибралтар


Гибралтар
Британската влада го повика амабсадорот на Шпанија во Лондон за да протестира поради, како што се наведува, провокативното навлегување на шпански чамци во територијалните води на Гибралтар. Станува збор за најјужниот дел на шпанскиот полуостров кој веќе 300 години е под британска власт и за кој Мадрид вели дека би требало да и биде вратен на Шпанија. Ова е најнов инцидент околу Гибралтар меѓу двете членки на Европската унија и НАТО.
XS
SM
MD
LG