Достапни линкови

Про-рускиот парламент на Крим изгласа припојување кон Русија


Парламентот на Крим денеска едногласно изгласал тој украински полуостров да стане дел од Русија, јавија руските медиуми цитирајки го текстот на одлуката. Про-руското раководство на Крим, исто така, решило референдумот за тоа дали Крим да се припои кон Русија или да остане во Украина, да се одржи во наредната недела, на 16-ти март. Новите власти во Киев не ги признаваат ново-избраните про-руски лидери на Крим и за нив издаде налог за апсење. Про-рускиот премиер на Крим, Сергеј Аксионов, изјави дека околу 11 илјади војници за само-одбрана на Крим се распоредени на полуостровот и ја контролираат ситуацијата.
XS
SM
MD
LG