Достапни линкови

Богов: Македонската економија со нагорен тренд


гувернерот на Народна банка на Македонија Димитар Богов
„Имаме нагорен тренд на економијата, подобрување на кредитниот раст и зголемување на депозитната активност во банките“, оцени денеска гувернерот на Народна банка на Македонија Димитар Богов. Тој не очекува во една ваква состојба претстојниот изборен циклус при една цивилизирана кампања да предизвика позначајни турбуленции. Според него, изградбата на двата патни правца: Кичево-Охрид и Скопје-Штип, како и пругата кон Бугарија ќе придонесат за задржување на високото ниво на јавни инвестиции. Тој додаде дека девизните резерви се на стабилно ниво и оти нема никаков потенцијал за загрозување на макроекономската стабилност.
XS
SM
MD
LG