Достапни линкови

Крим - референдум за засилена автономија


Парламентот во автономната Украинска Република Крим ја распуштија републичката влада и закажа избори за иднината на полуостровот. Тензиите се зголемија во Крим, каде што голем број од жителите се про-руски настроени и не го подржаа соборувањето на од Москва, поддржаниот украинскиот претседател Виктор Јанукович. На вонредна седница пратениците и изгласаа дека владата на премиерот Анатолиј Moхилиов не работи добро. Пратениците, исто така го одобрија референдумско прашање дали автономијата на Крим од централната власт на Украина треба да се зајакне. Референдумот бара од граѓаните да со ДА или НЕ ЗА: "Автономна република Крим има државна независност и е дел на Украина, врз основа на договори." Референдумот е закажан за 25 мај – на истиот ден кога новите власти на Украина ги закажаа претседателските избори во земјата.
XS
SM
MD
LG