Достапни линкови

Ватикан воведува Министерство за финансии


Папата Франческо нареди создавање ново тело за економски и административни работи на Ватикан што е еквивалентно на Министерството за финансии.
Тоа ќе биде предводено од австралискиот кардинал Џорџ Пел.
Ватикан соопшти дека тимот од 15 советници ќе го подготвува годишниот буџет и ќе ги надгледува финансиите.
Папата изјави дека рече дека сака Ватикан да се придржува до меѓународните стандарди за финансиска транспарентност.
Банка на Ватикан, формално познат како Институт за урбанизам на религија е имено вовлечена во неколку скандали кои се истражуваат.
XS
SM
MD
LG