Достапни линкови

Во Уганда стапи во сила законот против хомосексуалците


Претседателот на Уганда, Јовери Мусевени
Претседателот на Уганда, Јовери Мусевени денеска го потпиша контроверзниот закон против хомосексуалноста и покрај критиките од Западот. Мусевени го потпиша законот јавно, со цел, како што е образложено, да ја демонстрира незвисноста на Уганда во однос на притисоците и проволациите од Западот. Според законот, за оние што прв пат ќе бидат обвинети за хомосексуализам, е предвидена казна затвор до 14 години. Соединетите Држави најавија дека со овој закон ќе бидат искмпликувани односите со Уганда, која инаку е клучен сојузник на Западот во борбата против исламистичкиот екстремизам во Сомалија.
XS
SM
MD
LG