Достапни линкови

Ерменија: донесени мерки за влез во Царинската унија


Ерменскиот премиер Тигран Саркисјан вели дека неговата земја има имплементирано околу половина од мерките потребни за влез во Царинската унија на Русија, Белорусија и Казахстан.

Саркисјан вели дека клучно прашање за Ереван остануваат царинските стапки на "спектар на стоки", кои се повисоки во Царинската унија отколку во Ерменија. Тој вели дека Ереван ќе достави листа на "многу чувствителни" ставки за кои ќе се бараат исклучоци. Тој рече дека Ерменија, исто така, е загрижена за заштита на интелектуалната сопственост и техничките прописи на Царинската унија.

Претставници Ереван велат дека законодавството во однос на пристапувањето на Ерменија на Царинската унија ќе биде усвоено во парламентот до крајот на март. Ерменија ја објави својата намера да се приклучи на Царинската унија во септември и потпиша план за членство во Москва во декември.
XS
SM
MD
LG