Достапни линкови

Инцко:Ако ситуацијата во Босна ескалира можно испраќање трупи на ЕУ


Високиот претставник на Босна и Херцеговина Валентин Инцко оцени дека евентилано треба да се размислува да бидат ангажирани трупите на ЕУ ако ситуацијата во Босна ескалира .“Ќе ја разгледаме ситуацијата во БИХ во вторник во Меѓународниот управувачки одбор .Австрија ќе го зголеми бројот на своите војници во БиХ.Ако состојбата есклаира ќе мораме ,евентуално, да размислуваме за трупите на ЕУ, меѓутоа не сега „,изјавил Инцко за медиумите. Тој смета дека сегашната ситуација во БиХ е најлоша од завршувањето на војната, односно од Дејтонскиот договор во 1995 година.Тој заклучи дека протестите во БиХ се опрaвдани и дека особено социјалната нееднаквост довела до незадоволство на граѓаните.
XS
SM
MD
LG