Достапни линкови

Казакстан ќе го менува името?


Нурсултан Назарбаев
Претседателот на Казакстан Нурсултан Назарбаев најави можност за менување на името на земјата. „Ние би требало да размислима да го смени името на државата во Казак Ели, односно Држава на Казаките“, изјави тој, додавајќи дека најпрвин ќе биде неопходна јавна расправа за тоа прашање. И сегашното име Казакстан означува Држава на казаките, но тоа е на персиски јазик. Скоро 63 насто од над 15 милиони жители на таа земја се етнички казаци од турско говорно подрачје, додека преостанатите главно се руси.
XS
SM
MD
LG