Достапни линкови

Турција ја заострува контролата на интернетот


Од протестите против контролата на интернетот во Турција
Турскиот парламент синоќа ги изгласа амнадманите со кои уште повеќе се заострува контролата на интернетот. Со новите мерки, владата, преку агенцијата за телекомуникации ќе може да го блокира пристапот до интернет страниците, без судско одобрение, доколку смета дека има несоодветни или навредлви содржини. Интернет провајдерите ќе бидат должни да ги чуваат активностите на корисниците најмалку 2 години и да им ги достават на властите кога ќе ги побараат. Меѓународните здруженија за слобода на говорот ги критикуваат овие мерки со оценка дека во Турција дополнително се ограничува слободата на печатот.
XS
SM
MD
LG