Достапни линкови

ХРВ: Русија ги крши човековите права и пред Олимпијадата


Хјуман Рајтс Воч објави брошура новинарите за Олимписките игри во Сочи, а во врска со кршењата на човековите права во Русија. Во извештајот се наведува дека и покрај тоа што руската влада настојува да го подобри имиџот на земјата, кршењата на човековите права и контроверзите во врска со подготовките за олимпијадата, продолжуваат, вклучувајки ги и притисоците врз медиумите и невладините организации. Хјуман Рајтс Воч наведува дека во Русија има нелегални притворања, депортации на работници имигранти, како и принудно расселување на некои жители на Сочи, на остра критика наидува и рускиот закон со која се забранува пропаганда на хомосексуализмот.
XS
SM
MD
LG